Kolping összejövetel február 14.

Szokásos havi összejövetelünk ebben a hónapban hamvazószerdára esett. Az esti mise után a plébániára mentünk és a Kolping ima elmondásával indítottunk.

Utána Molnárné Piroska a japán szentekről tartott ismertetőt. Miki Szent Pál és társai (24-26 fő) néven tartja számon őket az egyház. A XVI. szd.-ban éltek. Szent Pált 5 évesen keresztelték meg, 20 évesen jelentkezett a jezsuita rendbe. Nagyhatású szónok volt. A szegények között terjesztették a hitet, Nagaszaki volt a központ, szerették őket. A császár egy ideig tolerálta a jezsuiták, majd a ferencesek térítését, de később üldözni kezdte, és 1597-ben kivégeztette őket. Szent Pál még a kereszten is térített. IX. Pius pápa avatta szentté 1862-ben.

Ismeretlen szentek sorából Garamszeginé Marcsi Boldog Báthori László életútját ismertette. Részt vett Hunyadi törökellenes harcaiban. A politikából kiábrándulva a pálosok budaszentlőrinci kolostorába vonult vissza. A Nagy- Hárshegy tetején lévő kis barlangba, remeteségbe vonulva fordította le magyar nyelvre a bibliát. Ez nem maradt fenn, de valószínűleg a Jordánszky kódex az ő fordításának a másolata. 1484-ben halt meg.

A nagy megtérők sorozatban Makk Ágnes Dienes Valériáról (1879-1978) beszélt. Filozófus volt, Bergson eszméit közvetítette Magyarországra. Vallásos nevelést kapott, de később „megszabadult” Istentől. A Galilei körben materialista előadásokat hallgatott. 1924-ben a pesti ferences templomba tért be, támadt egy gondolata „mi lenne, ha meggyónnék,” Ez még egyszer megismétlődött és akkor meg is tette. Háromnegyed órát gyónt és másnap áldozott, utána zokogás fogta el, este úgy érezte, hogy Isten betölti a szobát. Prohászka Ottokár is nagy hatással volt rá.

Öt perc egészség témakörben Simon Ágnes „A lassú légzés hatása az egészséges emberekre” címmel tartott ismertetőt. A légzés kontrollálása egyre népszerűbb nyugaton is, a keleti kultúrában régről ismert (jóga légzés). Normális légzésszám 10-20/perc, a lassú 4-10/perc. Minél nagyobb a rekeszizom kitérése, annál nagyobb a légzéstérfogat, ennek hatására egyre mélyebbre jut a levegő a tüdőbe és nő a vér oxigén telítettsége. A lassú, mély légvét elősegíti a nagyerekben az áramlást, és így több oxigén jut a szervekhez. Az idegrendszerre reflekrórikus úton hat. Belégzéskor a vegetatív idegrendszerre gátlólag hat, ami kilégzéskor oldódik, ezzel elősegíti a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyának kialakulását.

Szentes László levetített egy rövid filmet a Szent László koponyájának vizsgálatáról. A filmből kiderült, hogy a herma ábrázolása élethű.

Hamvazószerdára tekintettel elmaradt az évfordulósok köszöntése.

.