Bevezetőként elmondtuk a Kolping imát és Kolping Adolf szentté avatásáért imádkoztunk.
Molnárné Piroska Szent I. (bölcs) Kelemen pápa élettörténetét ismertette. Ő volt a 3. pápa, az I. szd-ban élt. Csak legendák maradtak fenn róla. Gazdag családból származott, 20 évesen Rómában filozófiát tanult. Péter tanítványaival találkozott és kereszténnyé lett. Ő írta a „Levél a Korinthusiakhoz” c. iratot. Traianus császár alatt Krím félszigetére száműzték, ahol gyémánt bányában dolgozott. Péter tanait hirdeti, ezért haláléra ítélik, követ kötnek a nyakára és a tengerben dobják.
Ismeretlen szentjeink közül Garamszeginé Marcsi Boldog Saloméről beszélt. A XIII. szd.-ban Lengyelországban élt, hercegnőből lett apáca. II. András magyar király fiával, Kálmánnal jegyezték el. Mindketten szüzességi fogadalmat tettek. A ferences és domonkos kolostorokat támogatta, a klarisszákhoz lépett be. Alázatos úrnőként élt, az imádságnak, jótékonykodásnak szentelte életét. Jelmondata: Legfontosabb a szeretet, mely soha nem fogy el. Halálakor az apácák a lelkét csillagként látták a mennybe szállni.
Marcsi még ismertette a lengyelek zarándoklatát, melyet a fatimai jelenés évfordulója
alkalmából rendeztek. Egy millió ember alkotott élő láncot Lengyelország határán. Tóthné Makk Ágnes Klara Sheridon megtérő életútját mutatta be. Írországban, protestáns arisztokrata családba született 1887-ben. Párizsba küldik tanulni 13 évesen katolikus iskolába. Különös áhítatot érzett Szűz Mária és a ferencesek iránt. Asszisziban, 60 évesen tért meg véglegesen és lett elsőáldozó, majd visszatért Írországba. Öt perc egészség témában Simán Ágnes a csípőizületi kopás és gyulladás újonnan felfedezett kapcsolatáról beszélt. A csípőizületi kopás (arthrosis) egyik gyakori krónikus, fájdalommal járó és rokkantságot okozó betegség a felnőttek körében. Újabb kutatások szerint kialakulásában a gyulladásért felelős anyagoknak jelentős szerepe van. Az izület egy önálló szervnek tekinthető és a kopás nemcsak a porc elváltozása, hanem a körülötte lévő szövetek (csontok, izmok, idegek, ingerületátvivő anyagok, szalagok, izületi folyadék) megbetegedése is.
Hetényi Péter és Szentes László beszámolt a belvárosi templombeli Kolping fogadalomtételről, ahol megkapták az új Kolping ima szövegét is, és egy emléklapot a Kolping Család számára.


Hozzávalók:
½ kg. sima liszt
35 dkg olvasztott méz
1,5 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg margarin
1 egész tojás +2 tojássárgája
pici só
10 dkg porcukor
1 púpos evőkanál tejföl
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A tojást, az olvasztott margarint, a cukrot habosra keverem, beleteszem az olvasztott mézet,
majd belekeverem a szódabikarbónás lisztet és a fűszerkeveréket.
Ragacsos masszát kapok, melyet egy éjjel, lehet egy napig, is pihentetek a hűtőben. Utána jól
lisztezett deszkán kinyújtom és formákkal kiszaggatom. A nyújtás lehet késfok vastagságú, de
ha vastagabbat akarok, akkor kb. 2 mm-re nyújtom. Lisztezett sütőlapon 180 fokon megsütöm
világosbarnára, kb. 5-6 perc. A sütőlapról késsel távolítom el, ha leragadna.

Az Istenhegyi Szent László Kolping Család bemutatkozása

 

1994-ben Jánosa Domokos plébános úr kezdeményezésére indult meg a Kolping család megszervezése plébániánkon, majd csatlakoztunk a nemzetközi mozgalomhoz is.

A Nemzetközi Kolping mozgalom ma már több mint 40 országban, közel félmillió taggal működik (Európa, Észak- és Dél-Amerika, Afrika, India, Ázsia több országában is). A mozgalom sokat tesz a harmadik világ és az elmaradt országok felemeléséért. Központja ma is Németország, Köln.

A Kolping mozgalom tagjai Jézus mellett tesznek hitet. Közös szentmiséken, zarándoklatokon, lelkigyakorlatokon, egyéb vallásos rendezvényeken vesznek részt. Tagjai tettekre vállalkozók közössége is – közös felelősséget vállalnak példamutató életükkel a társadalom alakulásáért, a világ formálásáért is.

A Kolping mozgalom, mint életközösség családias jellegű. A tagok (férfiak, nők és fiatalok) együtt képezik a Kolping családot.

Az Istenhegyi Kolping családnak megalakulásakor 17 tagja volt. Jelenleg 18 tagja van.

A Kolping család egyházi vezetője a prézes, a mindenkori plébános. További, választott funkciók: világi elnök, titkár, gazdasági vezető.

Rendszeres összejöveteleinket minden hónap 2. szerdáján, a szentmise után tartjuk a plébánián. Részben vallási (pl. a hónap szentje), részben világi témákat (pl. vetített képes beszámolók külföldi utakról) érintünk. Minden alkalommal valamilyen, egészséggel kapcsolatos téma is szóba kerül. A plébánia rendezvényein mi végezzük a háttérmunkát (pl. vendéglátás előkészítése, mosogatás, takarítás). Évente szervezünk kulturális programot (pl. kiállítás megtekintése), és gyermekprogramokat: tojásfestés, játszóház, birsalmasajt készítés a plébánián. Minden hónap utolsó péntekjén délután foglalkozunk a Vakok Batthyány Strattmann László Otthonában azokkal a gyerekekkel, akiket nem visznek haza.

 

Szeretettel várunk új jelentkezőket családunkba. Semmi mást nem kell tenni, csak eljönni a hónap 2. szerdáján az esti szentmise után a plébánia hittantermébe.

                                                                           Dr. Simon Ágnes

                                                                          Világi elnök

Hírek

Kolping program

2017. 02. 08. programja
- Ima
- Hónap szentje: Szent Damján – Molnárné Piroska
- Ismeretlen szentek sorozat: Garamszeginé Marcsi ismertetője
- Nagy megtérők sorozat: Tóthné Makk Ágnes ismertetője
- Bahai hit - Balázs Judit ismertetője
- Bolberitz Pál prédikációja: Az ember cselekedete – Hetényi Péter ismertetője
- Öt perc egészség: a magyar csodaszemüveg: Simon Ágnes ismertetője
- 2017. Szent László év – Szentes László ismertetője
- Aktualitások
- Évfordulósok köszöntése

Simon Ágnes a Kolping család elnöke